Monica Törnell

Datum har passerat

Artisten och sångerskan Monica Törnell släppte i höstas albumet “Understanding Eye”. Senaste plattan släppte Monica för 25 år sedan. Det är en stark comeback och vi är mycket stolta över att kunna presentera Monica Törnell på Nefertiti den 5 april.

Monica var endast 8 år när hon började uppträda som sångerska. Det var på LM Ericsson där hennes pappa jobbade. Några år senare blev hon upptäckt av legenden Cornelis Vreeswijk och hans dåvarande fru Bim, i Söderhamn, i maj 1971. De tog henne under sina vingar och genom det var hon ute och turnerade i hela landet. Hon uppträdde på festivaler, gjorde folkparksturnéer, egna konserter samt syntes flitigt i tv-program.

I samband med allt detta fick hon ögonen på sig på allvar och fick sitt första skivkontrakt. Hon släppte debuten ”Ingica”, 1972. Nästa album, ”Alrik” kom året efter och 1975 släppte hon ett album på engelska, ”Don´t Give a Damn”, som via bolaget spreds ända till Japan! Värt att nämna är såklart skivan Mica med de fantastiska låtarna “Vintersaga” och “Heden”.

Hennes meritlista kan göras väldigt lång men som ett urval kan nämnas att hon har spelat på Den Kungliga Dramatiska Teaterns stora scen i en uppsättning av ”Mio Min Mio” med ny originalmusik skriven av Benny Andersson. 1986 vann Monica Melodifestivalen med låten ”E de det här du kallar kärlek” och slutade 5:a i Eurovision. Hon har sjungit duett med Steve Marriott (Small Faces, Humble Pie), och har släppt en massa egna album genom åren och dessutom medverkat på flera samlingsskivor och på duetter med andra artister.

Nu, 25 år efter hennes senaste album, var det dags för en comeback. Albumet ”Understanding Eye” är en reflektion över livet och vad det handlar om och sammanfattar ett helt livs erfarenheter. Det handlar om hur man kan ha olika åsikter men ändå förstå och respektera andra. Albumet påminner väldigt mycket om 70-talets rock/funk men med ett modernt sound. Grymma låtar och otroliga musiker i kombination med hennes mogna röst är en vinnande kombination!

Monica Törnell – sång
Viktor Ek – gitarr
Calle Embretsén – bas
Emil Thurell – trummor